LUIK, EUROPESE KERSTHOOFDSTAD !

Van eind november tot begin januari

LUIK, EUROPESE KERSTHOOFDSTAD! 

De titel werd uitgereikt! De erkenning van tientallen jaren werk om deze kerstsfeer tot uiting te laten komen en om de stad jaar na jaar mooier te maken tijdens de feestdagen. 

Wie op zoek is naar een gewoon kerstdorp is hier aan het verkeerde adres. 

In Luik is het de hele stad die in een feestelijk jasje wordt gehuld!

Een volledig met kerstverlichting versierde stadskern, 3 kerstdorpen, een schaatsbaan aan de voet van de kathedraal, een ambachtendorpje, een licht- en geluidshow in de Sint-Pauluskathedraal, het Europees Circusfestival... alleen maar goede redenen om het jaar in Luik af te sluiten of te starten. 

Het Kerstdorp 

Wie Luik in de maand december een bezoekje brengt, moet zonder twijfel even langs het beroemde Kerstdorp, dat vaak aanzien wordt als de oudste kerstmarkt van België. Met zijn 200 chalets trekt het ieder jaar tal van bezoekers die vleeswaren komen proeven en oorspronkelijke producten willen leren kennen die in de straatjes van het kerstdorp verkocht worden. Het Kerstdorp is veel meer dan een marktje. Het vormt een ware eenheid met zijn schepenen, burgemeester, ereburgers, etc. die gedurende meer dan een maand de ziel vormen van de houten straatjes ervan. Al 30 jaar lang is het de afspraak waarop u absoluut aanwezig moet zijn rond de eindejaarsperiode. 

Mis het reuzenrad, de sleebaan, de fotoautomaten, de bekende schriftgeleerde, het postkantoor van het dorpje, etc. zeker niet!

Dankzij de titel van Kersthoofdstad en een voortdurende zoektocht naar een nog intensere kerstsfeer, staan er enkele mooie nieuwigheden op het programma van dit jaar. 

De Espace Châtellan is de zone waar we onze eregast in de bloemetjes zullen zetten, meer bepaald het skigebied Châtel. 

Pal in het centrum van het Kerstdorp zal de Espace PriviLiège aangelegd worden, een private VIP-ruimte met een capaciteit van 60 personen. De ruimte kan door particulieren of bedrijven gehuurd worden om de eindejaarsfeesten te vieren zoals het echt hoort. INFO

Tal van activiteiten worden eveneens voorzien: concerten op donderdag in de straatjes, koren, groepen, zangers en dansers zullen elkaar afwisselen op het hoofdpodium. 

Ten slotte zullen in de stad een expositie te bezichtigen zijn: een striptentoonstelling. 

Plaats: Place Saint-Lambert en Place du Marché

Uren: van 11u tot 20u (verlengd tot 22u van zondag tot woensdag en tot middernacht van donderdag tot zaterdag. Speciaal uurrooster op 24/12 van 11u tot 18u en op 25/12 van 13u tot 20u (22u maximum)
Inkom: gratis
Informatie: www.villagedenoel.be

De lijst met aanwezige marktkramers vindt u hier en hier

 

De Kerstschaatsbaan 

Sinds 1999 staat de Luikse kerstschaatsbaan centraal in de eindejaarsfeestelijkheden. De Place de la Cathédrale, waar de schaatsbaan ligt, is de drukste winkelbuurt van de stad en de favoriete ontmoetingsplaats. Regelmatige bezoekers van deze plaats kunnen er 5 weken lang genieten van de bijzondere animatie en verlichting. Elk jaar verwelkomt de schaatsbaan ruim 20.000 schaatsers!

Er zijn ook tal van activiteiten voorzien: concerten, speciale avonden, etc.  Het programma is beschikbaar op de officiële website van De Kerstschaatsbaan.

Plaats: Place Cathédrale en Vinâve d’île – 4000 Luik. 
Uren: van 10u tot 20u van zondag tot donderdag en van 10u tot 22u op vrijdag en zaterdag. Speciaal uurrooster op 24 en 31 december: van 10u tot 18u. Speciaal uurrooster op 25 december en 1 januari: van 13u tot 20u.
Inkom: gratis toegang tot de site. Toegang tot de schaatsbaan: 2u + huur van de schaatsen: € 8. 
Informatie: + 32 4 368 51 82 – www.patinoiredenoel.be.

 

Het European Circus Festival 

Al 27 jaar houdt Stefan Agnessen met zijn talent halt in het hartje van Luik, waar hij de beste Europese circusartiesten uitnodigt voor een heel reeks voorstellingen. Bijna een maand lang kan klein en groot komen genieten van de stunts van acrobaten, clowns en africhters in een feestelijke en hartelijke sfeer die de eindejaarsperiode zo typeert. 

Tijdens een slotgala op het einde van de voorstellingen worden de prijzen voor dit Europees Circusfestival uitgereikt. 

Info en tarieven op de officiële website van het evenement

 


  

Noël des cathédrales 
De ” Noël des Cathédrales ” tour zal deze prachtige plaatsen met een nieuwe magische en familiale creatie van Luc Petit, op basis van een originele tekst van Michel Teheux.
 
Cathédrale Saint-Paul

Artistiek directeur: Luc Petit
Auteur: Michel Teheux
Organisatie: Nocturnales asbl

Tickets en informatie: http://noeldescathedrales.be/tickets/
info@nocturnales.be
+32 2 616 45 29
+32 470 92 42 29

 

Mobiliteit

Parking Auto
Verschillende betalende parkings rondom (Cité, Opera, Saint Denis, Saint Georges, ...) en onder het Kerstdorp in de parking Saint Lambert (rechtstreekse toegang via de uitrit van de autosnelweg Liège Burenville).

Train + bus = City Pass
Naast de mogelijkheid om verschillende abonnementsopties te kiezen, kunt u genieten van een 24-uurs stadspas voor trein en bus voor slechts € 6!
Meer info: www.cestlemomentdechangerdemode.be

Parking Bus
Vind parkeerplaatsen voor bussen op het Luikse grondgebied.