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The lacquemant

Lacquemant waffles, thin wafers made from wheat, cut in half horizontally, filled
and covered with rock candy sugar syrup flavoured with orange blossom, are
chiefly enjoyed at the traditional October fair in Liège.

What is a lacquemant?

It was invented in 1903 by Désiré Smidts, known as Désiré de Lille, when he was working in a Lille chips shop. He then set up his own business in Liège where his invention did not leave the people of Liège indifferent...
To be eaten hot or cold, depending on your taste. It is possible to take several of them in a big box for the big amateurs or to make benefit all the family. But then the question will arise... Who will be able to take the last lacquemant dipped in the syrup?
The recipe for Lacquemant
Ingrédients (± 10 lacquemants)
Pour la pâte

  • 300 g de farine de froment
  • 1 c. à café de levure de boulanger sèche
  • 50 g de beurre
  • 1 jaune d’oeuf
  • 80 ml de lait tiède
  • 1 c. à soupe de sirop de candi
  • 1 c. à soupe de sucre
  • 1/2 c. à café de sel
  • extrait de vanille

Pour le sirop

  • 200 g de cassonade brune
  • 50 g de beurre
  • 1 c. à soupe de miel
  • 1 c. à soupe d’eau
  • 1 c. à soupe d’eau de fleur d’oranger
  • 1 c. à café de cannelle

Préparation

  • Pour préparer le sirop, porter tous les ingrédients à ébullition et laisser refroidir.
  • Faire tiédir le lait avec le beurre. Mélanger cette préparation avec le reste des ingrédients et pétrir 2 à 3 minutes.
  • Laisser lever la pâte dans un endroit chaud jusqu’à ce que la pâte double de volume.
  • Pétrir à nouveau la pâte pendant 1 minute et faire des boules de 20 g étirées à 10 cm.
  • Cuire dans un fer à fines mailles, couper horizontalement la gaufrette et fourrer avec le sirop refroidi.

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