LUIK, EUROPESE KERSTHOOFDSTAD !

Du 30 novembre 2018 au 6 janvier 2019

 

LUIK, EUROPESE KERSTHOOFDSTAD! 

De titel werd uitgereikt! De erkenning van tientallen jaren werk om deze kerstsfeer tot uiting te laten komen en om de stad jaar na jaar mooier te maken tijdens de feestdagen. 

Wie op zoek is naar een gewoon kerstdorp is hier aan het verkeerde adres. 

In Luik is het de hele stad die in een feestelijk jasje wordt gehuld!

Een volledig met kerstverlichting versierde stadskern, 3 kerstdorpen, een schaatsbaan aan de voet van de kathedraal, een ambachtendorpje, een licht- en geluidshow in de Sint-Pauluskathedraal, het Europees Circusfestival... alleen maar goede redenen om het jaar in Luik af te sluiten of te starten. 

Het Kerstdorp - Van 30/11 tot 30/12

Wie Luik in de maand december een bezoekje brengt, moet zonder twijfel even langs het beroemde Kerstdorp, dat vaak aanzien wordt als de oudste kerstmarkt van België. Met zijn 200 chalets trekt het ieder jaar tal van bezoekers die vleeswaren komen proeven en oorspronkelijke producten willen leren kennen die in de straatjes van het kerstdorp verkocht worden. Het Kerstdorp is veel meer dan een marktje. Het vormt een ware eenheid met zijn schepenen, burgemeester, ereburgers, etc. die gedurende meer dan een maand de ziel vormen van de houten straatjes ervan. Al 30 jaar lang is het de afspraak waarop u absoluut aanwezig moet zijn rond de eindejaarsperiode. 

Mis het reuzenrad, de sleebaan, de fotoautomaten, de bekende schriftgeleerde, het postkantoor van het dorpje, etc. zeker niet!

Dankzij de titel van Kersthoofdstad en een voortdurende zoektocht naar een nog intensere kerstsfeer, staan er enkele mooie nieuwigheden op het programma van dit jaar. 

De Espace Châtellan is de zone waar we onze eregast in de bloemetjes zullen zetten, meer bepaald het skigebied Châtel. 

Pal in het centrum van het Kerstdorp zal de Espace PriviLiège aangelegd worden, een private VIP-ruimte met een capaciteit van 60 personen. De ruimte kan door particulieren of bedrijven gehuurd worden om de eindejaarsfeesten te vieren zoals het echt hoort. INFO

Tal van activiteiten worden eveneens voorzien: concerten op donderdag in de straatjes, koren, groepen, zangers en dansers zullen elkaar afwisselen op het hoofdpodium. 

Ten slotte zullen in de stad twee exposities te bezichtigen zijn: een fototentoonstelling van Jim Sumkay en een enorme striptentoonstelling. 

Plaats: Place Saint-Lambert en Place du Marché

Uren: van 11u tot 20u (verlengd tot 22u van zondag tot woensdag en tot middernacht van donderdag tot zaterdag. Speciaal uurrooster op 24/12 van 11u tot 18u en op 25/12 van 13u tot 20u (22u maximum)
Inkom: gratis
Informatie: www.villagedenoel.be

De lijst met aanwezige marktkramers vindt u hier en hier

De Kerst van de Stad - 15 en 16/12

Naast de “Kerststad” kunt u in Luik niet heen kijken, maar kent u ook “De Kerst van de Stad”?  De buren van het beroemde Kerstdorp op de Place du Marché splitsen zich één weekend lang in alle vriendschap af om de wijk en de naburige handelaars in de kijker te zetten.

Op zaterdag 15 december, zullen de handelaars uit de Rue de la Boucherie, de Rue de la Goffe en de Rue du Pont, die rond de Vleeshal gelegen zijn, een feestelijke nocturne houden. Kom van 16u tot middernacht in een gemoedelijke en ontspannen sfeer ontdekken wat deze buurt te bieden heeft.  U zult omringd door vuurkorven, kaarsen en glühwein tot middernacht kunnen shoppen.

Op zondag 16 december zal een marktje gehouden worden in de Vleeshal, waar u ambachtslieden en kleine lokale producenten zult vinden. Marionetten, chocolade, bier, sterkedrank, snoepgoed, etc. worden in de feestelijk versierde hal ondergebracht. De Kerstvrouw zal er ook zijn om verhaaltjes voor te lezen aan de brave kinderen, die ook geschminkt zullen kunnen worden en zullen kunnen zien hoe een clown ballonnen in figuurtjes omtovert. Samen met Les Mahingan zult u kerstliedjes kunnen meezingen en de benen losgooien. Ten slotte zal een fanfare rondgaan tussen de Vleeshal en de winkels van de plaats waar “De Kerst van de Stad” zal plaatsvinden.

Activiteitenprogramma:

 

Zaterdag: Winkels open tot middernacht. DJ sets van 19u tot middernacht. Bars en snacks

 

Zondag:

Kerst- en kinderverhaaltjes (in het Frans): 11u en 14u in de Vleeshal / 15u en 16u in “La Bulle - Gipsy Yogi”

Les Mahingan, kerstliedjes en andere hits om 13u en 15u in de Vleeshal

Schminkster en clown om 13u en 17u.

Workshop voor kinderen: Ontwerpen van kerstpins van 14u tot 17u onder leiding van de Buurtdienst.

 

De Kerstschaatsbaan - Van 30/11 tot 06/01

Sinds 1999 staat de Luikse kerstschaatsbaan centraal in de eindejaarsfeestelijkheden. De Place de la Cathédrale, waar de schaatsbaan ligt, is de drukste winkelbuurt van de stad en de favoriete ontmoetingsplaats. Regelmatige bezoekers van deze plaats kunnen er 5 weken lang genieten van de bijzondere animatie en verlichting. Elk jaar verwelkomt de schaatsbaan ruim 20.000 schaatsers!

Er zijn ook tal van activiteiten voorzien: concerten, speciale avonden, etc.  Het programma is beschikbaar op de officiële website van De Kerstschaatsbaan.

 

Plaats: Place Cathédrale en Vinâve d’île – 4000 Luik. 
Uren: van 10u tot 20u van zondag tot donderdag en van 10u tot 22u op vrijdag en zaterdag. Speciaal uurrooster op 24 en 31 december: van 10u tot 18u. Speciaal uurrooster op 25 december en 1 januari: van 13u tot 22u.
Inkom: gratis toegang tot de site. Toegang tot de schaatsbaan: 2u + huur van de schaatsen: € 7. 
Informatie: + 32 4 368 51 82 – www.patinoiredenoel.be.

Het European Circus Festival 
 

Al 27 jaar houdt Stefan Agnessen met zijn talent halt in het hartje van Luik, waar hij de beste Europese circusartiesten uitnodigt voor een heel reeks voorstellingen. Bijna een maand lang kan klein en groot komen genieten van de stunts van acrobaten, clowns en africhters in een feestelijke en hartelijke sfeer die de eindejaarsperiode zo typeert. 

Tijdens een slotgala op het einde van de voorstellingen worden de prijzen voor dit Europees Circusfestival uitgereikt. 

Van 13 december tot 6 januari. 

Info en tarieven op de officiële website van het evenement


  

 
Kerstmis in de Kathedraal

 

DE REIS VAN DE WIJZEN
 

De wind waait en immense zandduinen rijzen op in de verte.
De hitte is onhoudbaar en toch houdt een onverklaarbare kracht ons op de been.
Schaduwen komen dichterbij en tekenen zich af.
Het zijn er drie.
De Drie Wijzen op zoek naar de ster van de herder!
Onderneem een buitengewone reis en help hen om het licht te vinden tussen de bergen en fata morgana’s. Deze reis zal je het noorden doen verliezen door de verbazingwekkende prestatie die uniek is in de wereld!
De magiër Luc PETIT neemt u nogmaals mee in zijn droomwereld, en zal u doorheen de hele show in zijn feeërieke universum van de mooiste Kathedralen van Brussel en Wallonië onderdompelen.
Kruip op je kameel, hou je kinderen goed vast en bereid je voor op het onverwachte.
Dans, circus, magie, meeslepende muziek en betovering staan op het programma.

Luik - Sint-Pauluskathedraal

van 26 tot 30 december 2018 en van 1 tot 2 januari 2019 

Decorschikking: Luc PETIT
Tekst: Michel TEHEUX
Productie: Anne ROELANDT
Organisatie: Nocturnales vzw

Tarieven: tussen € 9 en € 35

Voor kinderen jonger dan 2 jaar is de inkom gratis

Vanaf 20 personen 10% korting op plaatsen van categorie 2

Informatie en tickets: http://noeldescathedrales.be/tickets/

De tickets zullen eveneens beschikbaar zijn op onze website. 

info@nocturnales.be

+32 2 616 45 29
+32 470 92 42 29

UITZONDERLIJKE OPENINGEN: 

* De Luikse handelaars zullen hun deuren openen op zondag 16 en 23 december 2018 van 11u tot 18u.

* Een nocturne zal door de handelaars van de buurt Le Carré rond het thema “Magische kerst” georganiseerd worden op donderdag 6 december tot 21u.

* Op donderdag zullen de winkels in het stadscentrum open blijven tot 21u.

* Op zaterdag 16 december zullen de winkels in de wijk waar “De Kerst van de Stad” plaatsvindt (Rue du Pont, Rue de la Boucherie, Rue de la Goffe) in een feestelijk kader open blijven tot MIDDERNACHT. 

MOBILITEIT

Parking Auto
Verschillende betalende parkings rondom (Cité, Opera, Saint Denis, Saint Georges, ...) en onder het Kerstdorp in de parking Saint Lambert (rechtstreekse toegang via de uitrit van de autosnelweg Liège Burenville).

Parking Bus

Vind parkeerplaatsen voor bussen op het Luikse grondgebied. 

Parkeerautomaten
De parkeerplaatsen waarvoor u normaal gezien een parkeerticket nodig heeft, zullen gratis zijn van zaterdag 15 december 2018 tot en met zondag 6 januari 2019. Vergeet uw parkeerschijf niet te plaatsen!

Pendelbussen

U zult ook van gratis kerstpendelbussen van de maatschappij TEC gebruik kunnen maken om in alle rust van “Luik, Kerststad” te kunnen genieten tijdens het weekend van 22 en 23 december van 10u tot 19u.