LUIK, UW BESTEMMING

LUIK, ABSOLUUT...

De stad Luik is een dochter van de Maas. De rivier heeft het gezicht van de stad getekend en heeft het karakter van haar inwoners beïnvloed. De metropool ligt midden in een Europese regio, tussen de Latijnse en Germaanse culturen, die sterk haar stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van het Westen. 

Luik is dichtbij en beschikt over een zeer dicht verkeerswegennet (knooppunt van snelwegen, HST, euregionale luchthaven). U kan er dus zeer gemakkelijk uw nieuwsgierigheid komen botvieren. Een prachtig station van de hand van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava werd in 2009 ingehuldigd. Dit architecturale hoogstandje is ongetwijfeld een van de mooiste stations van Europa en het staat symbool voor de Luikse heropleving.

Luik ontdekt u niet bij de eerste oogopslag. Het vergt enige tijd om vertrouwd te geraken met de stad. De inwoners spelen zelf nog graag de eeuwige toeristen en zij nodigen u uit om hen na te doen en hun spoor te volgen.

HET HISTORISCHE CENTRUM

Het plein place Saint-Lambert vormt het historische, traditionele centrum van Luik. We treffen er sporen aan uit het midden-paleolithicum (ongeveer 50.000 jaar geleden), waarna ook overblijfselen zijn aangetroffen van een grote Romeinse villa, van een Merovingische nederzetting en van de funderingen van de kathedraal van Notger, de eerste prins-bisschop en een historisch belangrijke figuur in de stad en de streek. 

Het plein is zijn kathedraal na vernietiging tijdens de Franse Revolutie verloren en wordt nu gedomineerd door het indrukwekkende Prinsbisschoppelijke Paleis (waarin de diensten van Justitie en de Provinciale Regering zijn gehuisvest). Dat paleis is een complex dat architecturaal elementen bezit uit verschillende periodes en dat stijlen vermengt, voornamelijk de gotiek en de renaissance.

De Perroen symboliseert de gemeentelijke vrijheden. De geschiedenis van dit monument is even bewogen als die van de stad. Het staat op het plein place du Marché, een traditionele ontmoetings- en handelsplaats. Het is een van de twee fonteinen op dit gezellige en levendige plein dat omzoomd wordt door fraaie gevels uit de 17de en de 18de eeuw, waaronder die van het Stadhuis. In deze wijk kan u ook elegante straten ontdekken die getuigen van het prestigieuze verleden van de stad, voornamelijk de rue Hors-Château en haar steegjes en de winkelstraat Feronstrée. Er zijn veel musea in dit stadscentrum waar geschiedenis, erfgoed en cultuur strijden voor de meeste aandacht.

De wijk van het oude stadscentrum (Cité) en die van het eiland (l'Île) vormen samen het historische centrum. De wijk l'Île wordt gedomineerd door de kathedraal Saint-Paul en bestaat bijna volledig uit een voetgangerszone. Tussen de religieuze en culturele bouwwerken uit het verleden bevinden zich schouwburgen, filmzalen en mooie boetieks.

 

HET PLATTELAND IN DE STAD !

Naast de mooi onderhouden parken bezit Luik ook stadstuinen die zich bevinden op de heuvelflank (de coteaux). Een wandeling op de heuvels van de citadel (site met drie sterren in de beroemde Michelingids) is een must tijdens elk bezoek aan Luik. 

Trappen met stevige treden, poorten en oude muren versierd met klimop, deuren die u moeten binnengaan, verborgen binnenkoeren, het vroegere Begijnhof van Saint-Esprit en de Toren van de Vieux-Joncs verlenen de stad de charme van het platteland, waarvan de Citadel het hoogtepunt vormt.

 

In deze landelijke omgeving kan u nog schapen tegenkomen. U heeft er het perfecte uitzicht op de rivier en de stad. De trap (374 treden!) van Montagne de Bueren wordt beklommen door de moedigste bezoekers.

  

LUIK EN ZIJN MUSEA

Luik is ook een culturele metropool. Dankzij haar geschiedenis en haar honger naar moderniteit – ook artistiek – bezit de stad talrijke musea: de Grand Curtius, het Aquarium en het Museum voor Zoölogie, het Huis van de Wetenschap, het Museum van het Waalse Leven, het Tchantchèsmuseum, het Huis van de Metallurgie, het Museum van het Openbaar Vervoer, de Schatkamer van de Kathedraal en het Museum Grétry enz.

Het park la Boverie, tussen de Maas en het afwateringskanaal (de Dérivation), met zijn rozentuin, de Toren van Nicolas Schöffer en de nieuwe voetgangersbrug vormt een perfecte plek voor een wandeling. Midden in het park staat een gebouw opgetrokken voor de Wereldtentoonstelling van 1905, dat in 2016 ‘LA BOVERIE’ is geworden. Het biedt onderdak aan het Museum voor Schone Kunsten van Luik en een gloednieuwe ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen met een grote uitstraling in samenwerking met het Louvre (Parijs).

LUIK: BELEVINGEN, EMOTIES, ONTMOETINGEN...

Er zijn weinig andere steden met 200.000 inwoners die een universiteit en hogescholen bezittten, een vast ensemble in de Opera, een Filharmonisch orkest met wereldfaam, een tiental internationale ontmoetingsplaatsen voor hedendaagse dans en toneel, met biënnales voor poëzie, fotografie en gravures… Luik vormt ook de voedingsbodem van jazzmuziek met zijn ‘jazztenten’, zijn internationale festival en, een unicum, een Huis van de Jazz. 

De Luikenaars vervelen zich zelden. Zij die hen bezoeken, weten dat zeer goed...

Luik stond al lang tot over de grenzen bekend voor zijn nachtleven. Het is inderdaad aangenaam leven in de vurige stad, men feest er graag en men drinkt er graag een glas.  

Er zijn honderden cafés, brasseries en bistro’s. De pèkèt (graanjevener) in zijn typische ‘plat cou’ (een glas zonder voet) is het lokale drankje. De alom gekende ‘café liégeois’ vormt het orgelpunt na een maaltijd. Wie streekgerechten wil proeven, kiest voor pensen, fijne vleeswaren, de Luikse sla (aardappelen, spekjes en sperziebonen), de beroemde gehaktballen met frieten in een saus op basis van stroop en niertjes bereid met jeneverbessen. Zodra de eerste zonnestralen doorbreken, vullen zich de terrassen van het stadscentrum waar duchtig wordt gebabbeld.

 

Luik is ook de stad van de bierliefhebbers. Een ambachtelijke brouwerij, gespecialiseerde bierwinkels, bars en evenementen verwelkomen u met hetzelfde label: Liège Beer Lovers' City. 

Luik heeft als stad van beurzen en markten die teruggaan tot in de middeleeuwen, een duidelijke handelsdynamiek bewaard. Het stadscentrum dat grotendeels voorbehouden is voor de voetgangers, stimuleert het winkelen in gezellige en vaak luxueuze boetieks. Bovendien bieden in het stadscentrum drie karaktervolle winkelgalerijen een gevarieerd aanbod. De recentste galerij, Médiacité, werd ontworpen door de bekende architect Ron Arad. Zij vervoegde de Galeries Saint-Lambert, in het hypercentrum, en Belle-Île, de oudste winkelgalerij. 

Luik is een sfeervolle stad, wat tot uiting komt in de buurtwinkels. Lokale markten, brocantes en wekelijkse ‘vlooienmarktjes’, en niet te vergeten ‘la Batte’ op de oevers van de Maas op zondagochtend. Het is de langste markt in Europa, met allerlei spullen, fruit, bloemen en groenten, waar de marktkramers luid en met een uitgesproken accent de bezoekers toeroepen.

Luik kijkt ernaar uit u te verwelkomen!

Misschien ter gelegenheid van een van de feesten waarvan de Luikenaars het geheim kennen: de dolle week van 15 augustus in Outremeuse, de feesten van Wallonië in september, de oktoberkermis met zijn molens en het mooiste Kerstdorp van Wallonië en het grootste van België met 200 chalets en vier sites? 

ONTDEK DE ANDERE GEMEENTEN IN DE STREEK VAN LUIK