Logo Maison du Tourisme du Pays de Liège
Volg ons
Maison du Tourisme du Pays de Liège sur Instagram Maison du Tourisme du Pays de Liège sur Facebook Maison du Tourisme du Pays de Liège sur YouTube
NL
  • FR
  • EN
  • NL
  • DE
Reisboek
Accueil  /  De Luikse gemeenten  /  Bassenge
Partager
facebook twitter pinterest pinterest
Bassenge
De gemeente Bitsingen bevindt zich tussen Tongeren, Luik en Maastricht en bestaat uit 6 dorpen: Glaaien, Beurs, Rukkelingen-aan-de-Jeker, Bitsingen, Wonk en Eben-Emael. De rivier de Jeker stroomt door de gemeente.
De "Jekervallei" telt talrijke bezienswaardigheden. Laten we beginnen met het noorden van de gemeente Eben-Emael. Daar vinden we het Fort Eben-Emael. Dit fort werd in de jaren 30 van de vorige eeuw opgericht en werd beschouwd als een van de sterkste vestingwerken van West-Europa. Op 10 mei 1940 werd het fort belegerd door het Duitse leger. Dankzij onze begeleide bezoeken kunt u dit fort, de ondergrondse kazerne en het labyrint van gangen ontdekken. Daarnaast is het ook mogelijk om een mooie wandeling te maken bovenop het fort.
Bassenge
Laten we onze tocht verder zetten naar het museum van Eben: een vredig oord zodra de deuren achter ons gesloten worden. Dit museum werd opgericht in een 18e-eeuwse hoeve en vormt het archeologisch en folkloristisch centrum van Bitsingen. U zult er een hoedenatelier (lokale stro-industrie), een kruidenierszaak van weleer (1930), een oud klaslokaal (1930-1940) en een werkplaats waar sigaren gefabriceerd werden aantreffen;
Enkel kilometers verderop ziet men de toren van Eben-Ezer met zijn 4 apocalyptische dieren. In de toren is het Silex Museum gevestigd. Naast de Apocalyptische Toren (een andere naam voor de toren van Eben-Ezer) vinden we de Molen van Broukay, die bekend staat voor zijn levendige activiteiten, zijn park en de tentoonstelling van Fantastische Kunst die er plaatsvindt. Deze plaats is eveneens een van de 7 vertrekpunten voor wandeltochten in de buurt van de Sint-Pietersberg.
Nu zijn we in Wonk, waar de grotten ons opwachten. Deze grotten werden gegraven voor de winning van tufkrijt en dienden als schuilplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. De grotten van Wonk worden tegenwoordig gebruikt voor de paddenstoelenteelt en vormen een atypisch en feeëriek decor voor de artisanale kerstmarkt.
Laten we onze weg vervolgen naar het dorp Bitsingen om halte te houden in Klein Lourdes, dat gebouwd werd in 1888. De site is een nauwkeurige reconstructie van de Grot van Massabielle in Lourdes.
Klein Lourdes lokt jaarlijks nog talrijke gelovigen dankzij de missen die in de openlucht worden gehouden en de grote lichtprocessie op 14 augustus.
Nu komen we aan in Rukkelingen-aan-de-Jeker.
De kiosk rechtover het voormalige gemeentehuis werd in 1904 geopend en getuigt van een rijke en bloeiende periode voor de arbeiders uit de stro-industrie tot aan het begin van de 19e eeuw. De bewoners van de Jekervallei stonden sinds de 15e eeuw bekend voor de kunst van het strovlechten. Talrijke fabrieken van strohoeden vestigden zich in de Jekervallei. Een groot aantal zeer gerenommeerde hoedenmakers trok naar de grote Europese hoofdsteden, zoals Parijs en Londen, om er fortuin te maken. Rukkelingen-aan-de-Jeker werd hun vakantiebestemming. Ze hielden ervan om hun rijkdom en succes ten toon te spreiden. Dat verklaart waarom men in Rukkelingen-aan-de-Jeker veel statige villa's en herenhuizen aantreft.

Daarna gaan we door naar Glaaien waar we het oude kerkhof zullen bezoeken. Op het oude kerkhof is een waterput aanwezig, die tijdens de opgravingen ontdekt werd, en zien we ook de Romaanse toren van de oude kerk die in 1901 afgebroken werd om vervangen te worden door de huidige kerk in het dorpscentrum.
Hoe kunt u onze mooie Jekervallei ontdekken? In de gemeente vertrekken 2 wandelroutes rond de streek van de Sint-Pietersberg. We hadden het reeds over het eerste vertrekpunt aan de Molen van Broukay: 3 wandeltochten van 3,7 tot 12,2 km vertrekken op die plek. Het andere vertrekpunt vinden we in Rukkelingen-aan-de-Jeker bij het voormalige gemeentehuis rechtover de kiosk: 4 wandeltochten van 5 tot 12 km.
Een andere mogelijkheid om de vallei te doorkruisen? Via verschillende knooppuntroutes kunt u de Vallei per fiets aan uw eigen tempo verkennen. De "Balade des Cerisiers” (31 km) brengt u langs Eben-Emael en de "Via Jecore" (25 km) doorkruist de Vallei van Tongeren en Maastricht.
Nog vragen?
Neem contact met ons op, wij zijn er om u te adviseren!

Contacteer ons
Bel ons