Nu komen we aan in Rukkelingen-aan-de-Jeker.
De kiosk rechtover het voormalige gemeentehuis werd in 1904 geopend en getuigt van een rijke en bloeiende periode voor de arbeiders uit de stro-industrie tot aan het begin van de 19e eeuw. De bewoners van de Jekervallei stonden sinds de 15e eeuw bekend voor de kunst van het strovlechten. Talrijke fabrieken van strohoeden vestigden zich in de Jekervallei. Een groot aantal zeer gerenommeerde hoedenmakers trok naar de grote Europese hoofdsteden, zoals Parijs en Londen, om er fortuin te maken. Rukkelingen-aan-de-Jeker werd hun vakantiebestemming. Ze hielden ervan om hun rijkdom en succes ten toon te spreiden. Dat verklaart waarom men in Rukkelingen-aan-de-Jeker veel statige villa's en herenhuizen aantreft.
Daarna gaan we door naar Glaaien waar we het oude kerkhof zullen bezoeken. Op het oude kerkhof is een waterput aanwezig, die tijdens de opgravingen ontdekt werd, en zien we ook de Romaanse toren van de oude kerk die in 1901 afgebroken werd om vervangen te worden door de huidige kerk in het dorpscentrum.
Hoe kunt u onze mooie Jekervallei ontdekken? In de gemeente vertrekken 2 wandelroutes rond de streek van de Sint-Pietersberg. We hadden het reeds over het eerste vertrekpunt aan de Molen van Broukay: 3 wandeltochten van 3,7 tot 12,2 km vertrekken op die plek. Het andere vertrekpunt vinden we in Rukkelingen-aan-de-Jeker bij het voormalige gemeentehuis rechtover de kiosk: 4 wandeltochten van 5 tot 12 km.
Een andere mogelijkheid om de vallei te doorkruisen? Via verschillende knooppuntroutes kunt u de Vallei per fiets aan uw eigen tempo verkennen. De "Balade des Cerisiers” (31 km) brengt u langs Eben-Emael en de "Via Jecore" (25 km) doorkruist de Vallei van Tongeren en Maastricht.