Door verder te surfen op deze site, aanvaardt u het gebruik van cookies voor statistische doeleinden.
Lees het privacybeleid hier voor meer informatie.

Mee eens
Mijn cookies instellen
Ga verder zonder te accepteren
Logo Maison du Tourisme du Pays de Liège
Volg ons
Maison du Tourisme du Pays de Liège sur Instagram Maison du Tourisme du Pays de Liège sur Facebook Maison du Tourisme du Pays de Liège sur YouTube
NL
  • FR
  • EN
  • NL
  • DE
Reisboek
Accueil  /  Actualiteiten  /  Le printemps Simenon
Le printemps Simenon
Luik eert zijn beroemdste stadgenoot met een nieuw festival
Het Printemps Simenon Festival georganiseerd door Universiteit Luik (ULiège) en John Simenon, in samenwerking met de Stad Luik, zal plaatsvinden van 8 tot 11 maart 2023.
Ter gelegenheid van de 120ste geboortejaarviering zal 's werelds meest geliefde Franstalige auteur centraal staan bij de activiteiten die in zijn geboortestad worden georganiseerd. Het diverse programma van dit nieuwe festival biedt mensen de mogelijkheid om het werk van de wereldberoemde Luikse schrijver te ontdekken of te herontdekken.

Waarom een Simenon Festival?
  • Alle liefhebbers van Simenon, waar ze ook vandaan komen, een reeks evenementen en ontmoetingen aanbieden die hen in staat stellen hun kennis van het werk en zijn schepper te delen en te verdiepen.
  • De huidige staat van Simenons werk tonen, door recente projecten voor te stellen en een stem te geven aan huidige makers die zich op zijn invloed beroepen.
  • De banden tussen de stad en haar beroemdste en wereldberoemde schepper versterken, door de Luikenaars een moment aan te bieden om Simenon te ontmoeten, via een reeks activiteiten en evenementen die hen in staat stellen hem te ontdekken of te herontdekken
De evenementen van het voorprogramma
Momenteel wordt het programma nog samengesteld. Deze zal worden verrijkt naarmate nieuwe initiatieven worden genomen. Data en agenda worden over enkele weken meegedeeld.
Tentoonstelling "Simenon, images d’un monde en crise" (beelden van een wereld in crisis) (voorlopige titel)
In het Grand Curtius (Luik), van 8 maart tot 31 augustus 2023.
Curator van de tentoonstelling: Benoît Denis (ULiège)
Opening op 8 maart 2023 - Officieel openingsevenement van het Festival Simenon-

Rondleiding
Inhuldiging van de herinrichting van de Simenon-route in Outremeuse en het bezoek van de “Caque” als digitale wandeling met virtual reality-reconstructies (samenwerking tussen Simenon.tm, ULiège en het bureau voor toerisme van de Stad Luik)

Ontmoetingen met stripmakers
De scenaristen en striptekenaars die onder leiding van John Simenon een nieuwe reeks Simenon-bewerkingen voor Dargaud voorbereiden, zullen tijdens het Festival in Luik aanwezig zijn.

Literaire bijeenkomsten
De bijeenkomsten, georganiseerd door de Luikse romanschrijver Philippe Marczewski en gesteund door de Jan Michalski Stichting (Zwitserland), brengen Franse en internationale schrijvers samen die allen zullen spreken en debatteren over hun relatie met Simenon.
Lees-dialoog
Een leesdialoog over de Afrikaanse teksten van Simenon door Aïko Solovkine.
Cinema
Retrospectieve in bioscoop Les Grignoux (Luik), in samenwerking met Dick Tomasovic (ULiège). Een prestigieuze filmgast zal het retrospectief inleiden en de filmselectie presenteren.
Grote Conferentie
Conferentie voor het grote publiek door Olivier Barrot, Frans journalist, schrijver, producent en televisiepresentator.
Colloquium
8, 9 en 10 maart 2023
Universitair Colloquium : ""Les études simenoniennes : bilans et perspectives" (Simenoniaanse studies: resultaten en perspectieven), onder leiding van Laurent Demoulin, universitair hoofddocent, romanschrijver, conservator van het Simenonfonds van de ULiège.
Après le Printemps Simenon
Après le 11 mars, plusieurs initiatives se poursuivront tout au long de l'année.
Nog vragen?
Neem contact met ons op, wij zijn er om u te adviseren!

Contacteer ons
Bel ons