Alle Waalse en Luikse kinderen houden van hun boûkète op kerstavond. Deze dikke en lekkere pannenkoek is een echte opkikker wanneer het buiten koud is. Maar vergis je niet, de boukète is veel verfijnder dan hij op het eerste gezicht lijkt.
Boûkètes
C’esteût l’nut’ dè Noyé, li mame féve des boûkètes… (Het was kerstavond, mama maakte boûkètes ...)
Boukêtes
Boûkètes – Recept

Ingrediënten (10 tot 15 boûkètes):
- 200 g boekweitmeel
- 20 g bakkersgist
- 3 eieren + 2 eiwitten
- 50 ml volle melk
- 25 g gesmolten boter
- 5 cl rum
- Zout
- 50 g rozijnen
- 1 snuifje kaneel
- Witte cassonadesuiker
- 10 cl arachideolie
Bereiding:
- Scheid de eiwitten van de eidooiers en klop de 5 eiwitten tot schuim met een snuifje zout.
- Warm de melk lichtjes op. Neem een kopje van de melk en los er de verkruimelde gist in op.
- Doe het meel in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Voeg de verdunde gist, de melk, de gesmolten boter en de suiker toe. Meng de ingrediënten door het meel en kneed het deeg.
- Voeg vervolgens een snuifje zout, de eidooiers, de rum en de kaneel toe.
- Kneed het deeg tot een homogene massa en voeg de opgeklopte eiwitten en de rozijnen toe.
- Dek de kom af en laat het deeg gedurende vier uur rusten naast een warmtebron. Het deeg moet verdubbelen in volume.
- Bak de boûkètes in een met olie ingevette koekenpan. » Serveer met bruine of witte suiker.